Знаете ли че?


 • БЪЛГАРИЯ

  1.България е една от най-старите европейски държави и е единствената, която не е променила своето име, откакто е основана.

  2.Според статистиката , България е на трето място в Европа само след Италия и Гърция за броя на своите ценни археологически паметници.

  3.Признаването на автокефалната Българска патриаршия от Цариградската патриаршия в 927 год. прави на Българската православна църква една от най-старите славянски автокефални православни църкви в света.

  4.В българската автокефална състояние предхожда автокефалността на сръбската православна църква (1219) от 292 години и на Руската православна църква (1589) от 662 година.

  5.Приноси, които ние, българите имаме в развитието на човечеството. Били сме от особена важност за европейския континент. Няма как да е иначе след като създаваме три големи и силни държави в Европа, където има много народи. Това са Стара Велика България, Волжка България и Дунавска България, на която ние сме преки наследници, защото България е жива и до днес, но за съжаление в изключително свити размери и няма водеща роля, а напротив - сега е играчка в ръцете на “Великите сили“. За да се създадат в Европа три големи и силни държави се иска огромен потенциал и много силна държавнотворческа традиция. Именно тази традиция ние сме я притежавали, защото сме един от най-древните народи. Доказателство за това е фактът, че името на българите се среща в най-древните хроники и легенди.

  6.Българите са били първите хора, които използват кирилица веднага след създаването си през 9 век.

  7.С присъединяването на България към Европейския съюз от януари 1, 2007, Кирилицата стана третата официална азбука на ЕС. ( България е втората страна от ЕС, след като Гърция, , които използват не-латински символи и първият, който използва кирилица, които са възникнали в средновековната българска държава.)

  8.България и Дания са единствените европейски страни, които спасяват своите евреи по време на Холокоста.

  9.Българската армия е единствената сила в света, който никога не е загубил един флаг , макар и да участва активно във всички големи войни в Европа след края на ХIХ век.

  10.Първата въздушно спадна бомба във военната история е създадена от българските ВВС по време на Балканската война, и използвани в 16 Октомври 1912 от Lieuts . Радул Милков и Продан Таракчиев.

  11.Райна Касабова е първата жена, която някога да участва в мисия борба с въздух, извършва на 30 Октомври 1912.


  12.Първият борец в света с 1500 победи и само 2 загуби е българинът — Дан Колов.

  13.Първият дигитален ръчен часовник света е разработен от българина Петър Петров.

  14.Създателят на първия електронен компютър Джон Атанасов е от български произход. Професор Джон Атанасов, заедно със студента Клифърд Бери, създаде първия в света електронен цифров компютър, в университета щата Айова, между 1939 и 1942.

  15.България се утвърди като предпочитана туристическа дестинация, с 5 млн.
  туристи (в 2005), посещаващи спа, планински и морски курорти, както и
  си археологически обекти и паметници на културата.

  16.Най-старото златно съкровище в света е открито в България(В 294 гробове са открити повече от 3000 златни предмети, датиращи 6000 години).

  17.Единствените държави в света, които използват гайда като типичен национален инструмент са България , Ирландия и Шотландия.

  18.В Консултативнa страна по Договора за Антарктика, България участва в управлението на Антарктика (тъй като 1998 ).

  29.За 70,000 традиционни български народни песни са събрани в Института за фолклор към Българската академия на науките.